rente over voorschot erfenis betalen?

  • maresa

    Situatie is als volgt:

    Vader, gehuwd in gemeenschap van goederen, 3 kinderen waarvan 2 uit 1e huwelijk, is overleden in 2007. Zijn testament is een vruchtgebruik testament opgemaakt in de jaren 90.

    Alle 3 de kinderen krijgen een voorschot op de erfenis. De 2e echtgenote, moeder van kind 3, overlijdt in 2012. Kind 3,de enige erfgenaam, meent dat er bij de verrekening van de erfenis van kind 1 en 2 rekening gehouden moet worden met de rente die zij schuldig zijn over het voorschot dat zij na het overlijden van hun vader gekregen hebben omdat het testament immers een vruchtgebruik testament is.

    Kind 1 en 2 maken hier bezwaar tegen door te zeggen dat dit niet in de akte, die opgemaakt is na hun vaders overlijden, vermeld is.

    Wie heeft er gelijk en waarom?

  • Beejay

    Stel ieder van de 3 kinderen erfde 100.000 euro van hun vader in 2007.

    De weduwe van hun vader verkreeg op grond van het testament het vruchtgebruik over deze 300.000 euro.

    Op enig moment besloot de weduwe aan ieder van de kinderen 30.000 euro uit te keren.

    De redenering van kind 3 is nu waarschijnlijk dat de nalatenschap van haar moeder het rendement over de aldus uitgekeerde bedragen mist. Stel de rente op 5% dan had moeder in 5 jaar 22.500 rente kunnen verdienen over de uitgekeerde 90.000 euro. Ieder van de kinderen zou dan 7.500 euro moeten inbrengen in de nalatenschap. En dat alles zou dan ten goede komen aan kind 3, omdat zij de enige erfgenaam van de weduwe is.

    Ik betwijfel of dit opgaat. De weduwe verkrijgt het recht van vruchtgebruik, zij kan dat aanvaarden, of deels aanvaarden of afwijzen. Stel dat de weduwe na het overlijden het recht van vruchtgebruik had afgewezen, en had gezegd, keer die 300.000 euro maar uit aan mijn 3 (deels stief-) kinderen. Dan was er geen vermogen geweest waarop het recht van vruchtgebruik rustte.

    In dit geval moet worden aangenomen dat het vermogen waarop het recht van vruchtgebruik rustte verminderd is met de uitgekeerde bedragen, en dat daarmee het recht op rendement op de uitgekeerde bedragen is opgegeven door de weduwe.