Beste lezer,

Ik heb een vraag. De situatie is als volgt:

Vader is overleden, zijn partner (niet gehuwd, geen geregistreerd partnerschap) is enig erfgenaam dmv dubbele making. Wij, de kinderen erven pas als partner is overleden. Wij zijn de verwachters, partner wordt in het testament bezwaarde genoemd. Partner heeft na het kenbaar maken van de inhoud van het testament de deur voor ons, de kinderen dichtgegooid, we mogen ons nergens meer mee bemoeien en ze wil geen contact meer. Zij en haar kinderen (dit zijn niet de kinderen van onze vader) ontfermen zich over het vermogen van onze vader.

Onze vader heeft laten beschrijven in het testament dat, indien mw. het huis verkoopt, de helft ervan direct naar ons, de kinderen, gaat. Mw. heeft na het overlijden van vader een grote hypotheek genomen en het huis te koop aangeboden. Die hypotheek zal ook voor de helft van ons deel af gaan, want mw. mag opmaken. Tevens heeft ze middels een advocaat aan ons laten weten dat wij ons eveneens niet moeten bemoeien met de verkoop van het huis. Wij staan dus machteloos terwijl mw. en haar kinderen alles te gelde maken, ook wat vader (en dat weten zij) voor zijn eigen kinderen had bedoeld (de helft van de opbrengst van het woonhuis).

Nu hebben wij een stukje gevonden in het testament waarvan we hopen dat we daarmee nog enig recht hebben, maar we komen er niet goed uit:

Bij bepalingen onder dubbele making staat nl onder Beheer:

De bezwaarde is naast de overige bevoegdheden die hij ingevolge deze bepalingen heeft, bevoegd tot alle handelingen die tot een goed beheer van de met de rechten belaste goederen dienstig kunnen zijn. Tot alle overige handelingen zijn de bezwaarde en de verwachter slechts tezamen bevoegd. De bezwaarde is jegens de verwachter verplicht ten aanzien van de aan rechten onderworpen goederen en het beheer daarover de zorg van een goede bezwaarde in acht te nemen.

Mijn vragen zijn:

Wat bedoelt men met de overige handelingen? Hoort daar bv de verkoop van het huis bij, en/of het nemen van een hypotheek op het huis?

En hoe kunnen wij weten of bezwaarde de zorg van een goede bezwaarde in acht neemt, als wij overal worden buitengehouden?

Kunnen we hier iets mee om het stukje dat onze vader voor ons bedoeld heeft te beschermen?

Dank voor uw antwoord,

Astrid